Ook jij hebt ongetwijfeld een seksspeeltje of twee in kast liggen, want: solo sex for the win. Deze selfcare-activiteit is misschien goed voor jouw aanmaak van dopamine en een boost van je zelfvertrouwen, maar slecht voor je hormoonhuishouding. Que?!
Dus nu zijn seksspeeltjes ook slecht voor de gezondheid van vrouwen?!
Seksspeeltjes komen tegenwoordig in alle kleuren, maten en vormen. Ben jij fan van toys die levensechte gelijkenissen tonen met een geslachtsdeel? You got it. Houd je meer van aesthetically pleasing speeltjes met een ergonomisch design? Geen probleem. De rekken bij speciaalzaken en zelfs drogisterijen puilen tegenwoordig uit met een breed assortiment zodat jij in je seksuele behoeften voorzien kunt worden. Velen van ons zouden zelfs stellen dat deze vorm van seks, in je eentje dus, misschien wel één van de favorieten is. Toch blijkt nu dat vrouwen die regelmatig hulpstukken gebruiken hun hormoonhuishouding hiermee in war kunnen schoppen. En dat heeft niets te maken met de daad zelf, maar wel met het speeltje.
Amerikaanse onderzoekers van Duke University in North Carolina zijn erachter gekomen dat het gebruik van seksspeeltjes een aantal gezondheidsrisico's met zich meebrengt. De hulpstukken worden vaak gemaakt van materialen die mogelijk giftig zijn.
Uit het onderzoek is gebleken dat vier verschillende seksspeeltjes, waaronder: anale speeltjes, kralen, dubbele vibrators en externe vibrators, nano-plastische fragmenten afstoten wanneer ze mechanisch worden gebruikt. Daarnaast werd in alle onderzochte speeltjes ook ftalaten gevonden; een groep veelgebruikte chemicaliën die nadelig kan zijn voor de menselijke gezondheid. Hoge concentraties kunnen schade toebrengen aan de lever, nieren, longen en zelfs het voortplantingssysteem. De concentraties die in het onderzoek zijn aangetroffen overschrijden de EU-standaarden voor kinderspeeltjes – waarbij eerder is aangetoond dat kinderen ftalaten kunnen absorberen door objecten in hun mond te stoppen. Hoe schadelijk is het bij speeltjes die de meest weke delen van een menselijk lichaam aanraken? Voor nu is er geen antwoord op die vraag.
Hoe dit jouw hormoonhuishouding beïnvloedt
Het is tegenwoordig bijna onvermijdelijk om op de één of andere manier micro- al dan niet nano-plastic binnen te krijgen. Bij gebruik van bewaarbakjes, waterflessen, tandenborstels, plastic bestek, beautyproducten enzovoorts stel je jezelf hier al aan bloot. En sinds kort zijn seksspeeltjes ook aan de lijst toegevoegd.
Het binnenkrijgen van ftalaten (belangrijk: in hoge concentraties!) heeft een bewezen 'negatief effect op ons endocrien systeem en het functioneren van diverse organen; heeft op de lange termijn impact op de zwangerschap, groei van een kind, en het voortplantingssysteem van kinderen en adolescenten.' Ze staan ook bekend als de verstoorders van hormonen, waarmee de kans op miskramen en zwangerschapsdiabetes toeneemt.
Een zorgwekkende ontwikkeling als je bedenkt dat EasyToys eerder dit jaar (onder 1.000 deelnemers) onderzoek deed naar de populariteit van seksspeeltjes en dit de uitslag was: 44 procent van Nederland bezit één of meer speeltjes; 18 procent heeft er één, 19 procent heeft er twee of drie en 7 procent heeft er vier of meer.