De beauty-industrie is hartstikke inclusief, maar nog niet voor mensen met een beperking

Tijd om daar verandering in te brengen.

'Diversiteit' is dan misschien wel het heersende buzzword binnen de schoonheidsindustrie van nu, maar hoe inclusief is de cosmetica-wereld eigenlijk écht? De afgelopen jaren boekten veel merken vooruitgang qua producten voor een diversiteit aan genders, huidsoorten en lichaamstypes, maar hoe zit dat voor make-up liefhebbers met een beperking?

De beauty-industrie is nog niet goed genoeg ontwikkeld voor mensen met een beperking

In Nederland leven ongeveer twee miljoen mensen met een beperking, maar uit onderzoek van P&G uit 2019 blijkt dat slechts vier procent van de beautyproducten uit de schoonheidssector direct is gericht op de behoefte van mensen met een fysieke beperking. We hoeven je vast niet uit te leggen dat dat percentage veel te laag is.

Stel nou dat je niet (goed) kan zien, maar je wel blush wil kopen? Of een verpakking in handen hebt, maar wil weten wat de ingrediënten zijn? Negen van de tien keer heb je als slechtziende dan pech. De oplossing, braille op de verpakking, is simpel, maar ontbreekt vaak.

Toch zijn er al wel aan aantal merken die werken met dit soort oplossingen, waardoor hun producten door nog meer mensen te gebruiken zijn. Zo hebben L’Occitane, Bioderma en Dr Jart braille geïmplementeerd op hun verpakkingen. Estée Lauder heeft een stem geactiveerde AI-assistent voor mensen met een visuele beperking en Lancôme komt met een AI-aangedreven apparaat dat mensen met een beperkte arm mobiliteit helpt bij het aanbrengen van make-up.

Make-up voor mensen met een beperking is vaak (te) duur

Deze producten zijn super handig voor iedereen die fysiek niet zelfstandig of niet goed make-up kan aanbrengen, maar ze zijn ook super duur. Een prijs is nog niet bekend gemaakt voor het AI-apparaat van Lancôme, maar het zal naar verwachting rond de twee honderd euro kosten. Niet echt een inclusief bedrag, al helemaal niet wanneer je je bedenkt dat de meeste lipsticks rond de twintig euro zijn.

Natuurlijk is Lancôme een luxe-merk, maar waarom zou iemand met een beperking zo veel geld moeten uitgeven om dezelfde make-up aan te brengen als mensen zonder beperking? Deze technologie zal voor sommigen vast life changing zijn, maar hoe zit het voor hen die geen enorm besteedbaar inkomen hebben? Dat is toch oneerlijk?

En dan gaat dit alleen nog maar over de beauty-producten an sich, maar laten we ook eens kijken naar de winkels waar deze aan verkocht worden. Want natuurlijk kan je make-up online bestellen, maar je wil die lippenstift toch even zien, voor je 'm koopt. Maar waar de meesten met gemak tussen de schappen van de drogisterij bewegen, is dat voor iemand op krukken of in een rolstoel een uitdaging. Deze drukke ruimtes met beperkte in- en uitgangen en vaak te hoge make-up counters maken winkelen stressvol of onmogelijk. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de make-up bars waar je je make-up kan laten doen door professionals in de winkel. Daar past geen rolstoel onder.

Er zijn al veel positieve veranderingen binnen de beauty-industrie, maar het kan nog beter

Er zijn de afgelopen jaren echt al veel positieve veranderingen aangebracht, maar wat betreft de inclusiviteit van mensen met een beperking kan nog beter. De opties voor makkelijke aanpassingen liggen voor het oprapen. Denk aan het toevoegen van educatieve barcodes op de verpakking, het trainen van personeel in hoe ze gehandicapte klanten kunnen helpen, of zelfs al het zachter zetten van muziek in winkels. Opties die niet bepaald baanbrekend zijn. En die ook niet al te duur hoeven te zijn.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Make-up