Dat zonnestralen schadelijk zijn voor je huid en huidkanker kunnen veroorzaken, weten we. Daar waarschuwen dermatologen en artsen al jaren voor. Maar nu is er een nieuwe community op TikTok die ervan overtuigd is, dat het gebruik van SPF slecht voor je is.
Er is een anti-zonnebrand beweging actief op TikTok
Terwijl TikTok (gelukkig maar) vol staat met skincare-routines vol SPF-crèmes en sprays, zijn er steeds meer content-makers die pleiten tegen zonnebrandcrème. Sommige voorstanders van de anti-SPF-beweging zweren het gebruik van zonnebrandcrème helemaal af, terwijl anderen liever hun eigen goedje maken van ... mayonaise. Ja echt. Wat is hier aan de hand!?
Het gebruik van SPF zien velen als een no brainer, aangezien naar schatting jaarlijks 83 duizend Nederlanders huidkanker krijgen – en zonnebrandcrème het risico op huidkanker vermindert.
Aanhangers van de anti-zonnebrandcrème beweren nu echter dat er 'giftige ingrediënten' in zonnebrandcrème zitten, die in onze bloedbaan terecht kunnen komen. Dus bombarderen ze het product tot iets gevaarlijk en laten ze het beschermende goedje liever helemaal achterwege, of maken ze een eigen crème. Want de zon, die heeft volgens hen, een 'genezende levenskracht die niet moet worden vermeden.'
Dat de zon goed voor ons is, dat klopt. Korte hoeveelheden blootstelling aan de zon (10-15 minuten per dag) kunnen helpen om vitamine D om te zetten in de actieve vorm in het lichaam en dat verbetert ons humeur. Maar stel je jezelf overmatige bloot aan zonlicht, dan heeft dat juist negatieve effecten op de huid. Zowel medisch als cosmetisch. Denk het ontwikkelen van melanomen, huidkanker, huidveroudering en rimpels.
Waarom vinden de anti-zonnebrand-mensen SPF zo slecht?
Volgens de anti-campagnevoerders op TikTok zouden er dus 'gifstoffen' in populaire zonnebrandmerken zitten. Ze beweren dat juist een populair zonnebrandmiddel, oxybenzone, huidkanker veroorzaakt en vrezen dat andere zonnebrandmiddelen 'hormoonontregelaars' zijn.
Daarover zegt dermatoloog Jorrit Terra van het Isala Dermatologisch centrum in Zwolle in Trouw: 'Veel zorgen zijn gebaseerd op studies die wat mij betreft rammelen. Een deel van de anti-zonnebrandlobby ageert bijvoorbeeld tegen de oxybenzonen in het spul, waar je kanker van zou krijgen. Dat verhaal is gebaseerd op studies waar ze oxybenzonen als voeding aan muizen gaven. Maar je gaat toch geen fles zonnebrand opdrinken?'
Ook de verhalen dat het je hele hormoonhuishouding verstoort, zijn volgens hem pertinent onwaar. 'Mensen denken dat alles wat je op de huid smeert in je bloedbaan terechtkomt. Maar je huid beschermt juist tegen invloeden van buitenaf.'
Smeer zonnebrandcrème met minimaal SPF 30
Welke zonnebrandcrème je ook kiest (hopelijk geen mayonaise), smeer altijd iets met een minimale SPF van 30. Huidkanker kan iedereen met een huid treffen, dus iedereen met een huid moet bescherming tegen de zon gebruiken, inclusief zonnebrandcrème.